Dodawanie wszystkich użytkowników z organizacji do grupy

Ta strona jest przeznaczona dla administratorów, którzy zarządzają grupami w organizacji. Jeśli nie jesteś administratorem i potrzebujesz pomocy w zarządzaniu własnymi grupami, odwiedź Centrum edukacji.

Jako administrator Grup dyskusyjnych Google możesz dodać do grupy wszystkich użytkowników z organizacji. Jest to przydatne w przypadku list adresowych i ogłoszeń dla całej organizacji.

Użytkownicy są dodawani jako jeden członek grupy o nazwie Wszyscy użytkownicy w organizacji. Członkowie są dodawani i usuwani automatycznie, gdy dołączają do organizacji lub ją opuszczają. Możesz też edytować ustawienia dostępu grupy lub ją usunąć.

Jeśli z zarządzanym kontem Google Twojej organizacji jest powiązanych wiele domen, ta grupa zawiera wszystkie konta użytkowników we wszystkich domenach.

Tylko administratorzy mogą tworzyć grupy obejmujące całą organizację.

Dodawanie wszystkich użytkowników z organizacji do grupy

Zanim zaczniesz: utwórz grupę, do której chcesz dodać wszystkich użytkowników.

  1. W konsoli administracyjnej Google otwórz Menu  a potem Katalog a potem Grupy.

    Wymaga uprawnienia administratora Grup dyskusyjnych.

  2. Kliknij nazwę grupy a potem Członkowie.
  3. Kliknij Dodaj osoby.
  4. Kliknij Zaawansowane a potem zaznacz pole.

    Opcja Zaawansowane nie jest widoczna w przypadku grup zabezpieczeń.

  5. Kliknij Dodaj do grupy.

Po przekształceniu grupy w grupę obejmującą całą organizację

  • Usuń zbędnych członków – wszyscy użytkownicy organizacji, którzy są już w grupie, nadal będą wyświetlani jako poszczególni członkowie, mimo że należą też do grupy Wszyscy członkowie organizacji. Możesz usunąć bezpośrednie członkostwo użytkownika w grupie, ale nie możesz usunąć go z grupy Wszyscy członkowie w organizacji.

    Więcej informacji znajdziesz w artykule Usuwanie członków grupy.

  • Aby zapobiec otrzymywaniu spamu przez wszystkie osoby w organizacji, pozwól tylko właścicielom i menedżerom grup na wysyłanie wiadomości do grup obejmujących całą organizację. Aby wyznaczyć właściciela lub menedżera grupy obejmującej całą organizację, dodaj pojedyncze konto użytkownika, a następnie przypisz mu odpowiednią rolę.

    Więcej informacji znajdziesz w artykule Przypisywanie ról.

  • Wydarzenia w kalendarzu – jeśli grupa jest zaproszona (lub została już zaproszona) na jakiekolwiek wydarzenia w Kalendarzu Google, [twoja-domena]@allusers.d.calendar.google.com jest wymieniona jako gość. Zaproszenia na takie wydarzenia może otrzymywać cała Twoja organizacja.

    Szczegółowe informacje znajdziesz w artykule Udostępnianie zaproszeń z kalendarza.

  • Dzienniki kontrolne – administratorzy mogą też zobaczyć adres allusers w dziennikach kontrolnych i raportach.

    Więcej informacji znajdziesz w artykule Dzienniki kontrolne.

  • Zawieszone konta użytkowników są dodawane do grup obejmujących całą organizację, ale nie otrzymują oni e-maili wysyłanych do tej grupy, dopóki ich konta są zawieszone. Gdy konto nie będzie już zawieszone, użytkownik będzie otrzymywać wiadomości na czacie grupowym.

    Szczegółowe informacje znajdziesz w artykule Przywracanie zawieszonych kont.

  • Nie są wymienione na stronie konta użytkownika – nie zobaczysz grup obejmujących całą organizację w sekcji Grupy na stronie konta użytkownika.